Elke Koreaan kent het verhaal van Hendrick Hamel, de VOC kapitein die hier in 1653 strandde en vanwege zijn kennis werd gevangen. Toch wist hij te ontsnappen naar Japan, alwaar hij de verhalen opschreef. Hierdoor werd Korea bekend in de Westerse wereld, waar de Koreanen nog altijd dankbaar voor zijn.
Dit wordt in hier in de geschiedenislessen gedoceerd. Hierdoor is Hamel bekender in Korea dan in Nederland (ik had alleen de naam weleens gehoord en wist dat het een VOC-man was).
De eerste Nederlander in Korea was niet Hamel, maar een andere zeevaarder: Jan Jansz. Weltevree. Hij was 26 jaar eerder gestrand en gevangengenomen. Hij was inmiddels getrouwd met een Koreaanse vrouw en bekleedde een functie bij de overheid. Zodoende trad hij op als tolk toen Hamel en zijn mannen naar de koning werden gebracht. Naar Weltevrees verwachting zou ook Hamel zijn leven op het schiereiland moeten slijten, maar laatstgenoemde had andere plannen. Na 13 jaar slaagde hij en enkele van zijn mannen erin met een bootje naar Japan te komen. Bij de VOC-handelspost aangekomen kreeg hij de opdracht om zijn ervaringen op te schrijven.
Zijn dagboek heb ik hier voor jullie geüpload: Hamels Dagboek
- Hamel en de zijnen bij de koning. Bron: Hamels dagboek